Brønn 1: Pora Bozo i Mali

Endret: 04.06.2023

Bygging av en brønn i Pora Bozo i Mali. Det er 2.700 mennesker som vil få vann fra brønnen. Brønndybden ble 9 meter. Arbeidet ble utført sommeren 2006, og brønnen ble åpnet i juli 2006. Vanntanken bidro med kr. 60.000,- til brønnen.

Litt om prosjektet

Vanntankens første brønnprosjekt ble i landsbyen Pora Bozo i Kewa kommune i Djenne-regionen i Mali. Pora Bozo er en fiskerlandsby som ligger like ved Niger-floden.

  • I Pora Bozo bor det 2.772 mennesker, og de trenger en brønn.
  • Befolkningen i Pora Bozo har lang vei til nærmeste rene drikkevannskilde.
  • Mange pådrar seg alvorlige sykdommer ved å bruke vann fra Nigerelva som drikkevann.
  • Brønnen vil være et svært viktig punkt for å gi folkene i landsbyen et bedre liv.
  • Brønnen er med i PACOB prosjektet som Care arbeider med i Mali.
  • Plassering av brønnen er tatt i samarbeid med de som bor der, (kvinnene må også godkjenne), Care, geolog og den lokale entreprenøren.
  • Brønnen var kostnadsberegnet til ca. 70.000,-. Vanntanken bidro med 60.000 og kommunen/landsbyen bidro med 10.000,-

  • Byggingen startet i mai og ble asvluttet i juli

Tekniske løsninger

Brønnen graves for hånd, og det settes  for hver meter opp forskaling for å hindre at det raser ned. De fant godt med vann på 3-4 meters dyp, og avsluttet gravingen ved 9 meters dybde. Deretter senkes det ned prefabrikkerte betongringer med diameter ca. 1,5 meter. Innefor den sylinderen settes det nye prefabrikkerte betongringer med en litt mindre diameter. Disse indre ringene er perforert. Mellom sylindrene legges en spesiell grus som filtrerer vannet. Over brønnen legges et lokk og rund brønnen settes det opp et gjerde.

Bruk av brønnen

Brønnen brukes hovedsaklig av befolkningen til drikkevann og matlaging/oppvask. I tillegg blir det gitt noe vann fra brønnen til dyrene. Det hentes opp vann fra brønnen ved at det kastes ned en pose av skinn eller gummi festet til et tau. Når denne kommer ned i vannet, fylles den og dras deretter opp.

Det er lokalt vannstyre som har fått opplæring og har ansvar for drifting av brønnen. Dette omfatter bl.a. kloring en gang pr. år for å hindre algevekst.

Vanntanken deltok på åpningen !

Rolf Arild Andersen fra Vanntanken Hemne ville gjerne være med på åpningen og bestemte seg for å dra til Mali sammen med en venn med lang erfaring fra humanitært arbeid i Afrika. De dekket selv alle kostnader med turen og fikk samlet mye viktig informasjon om prosjektet og andre aktuelle prosjekter for Vanntanken. Dette var svært viktig for Vanntanken og framtidig satsing i området, og vi er svært takknemlige for at de tok den turen. Selv om brønnen ikke var helt ferdig, ble likevel den offisielle åpningen foretatt når Rolf Arild var der.

>> Les mer om Malituren

Samarbeidspartner

Det er Care som vil være vår samarbeidspartner på dette prosjektet.
>> Les mer om Care


Vis større kart

Bilder


Pora Bozo, lokalt styreVed brønnenpict0148.jpg
Det lokale styret sammen med representanter fra den lokale entreprenøren.Rolf Arild fra Vanntanken ved den nye brønnen sammen med landsbyen innbyggere.Forskalingselementer og betongringer ligger rundt brønnområdet.
BrønnenFra åpningenPora Bozo
Brønnen med de to betongringene. Det gjenstår noe på den innerste ringen. En kan se at den innerste ringen er perforert.Stor fest i landsbyen i forbindelse med åpning av brønnenRolf Arild fra Vanntanken like utenfor landsbyen